SİRKE HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Sirke evlerimizin vazgeçilmezi; salata veya çorbalarda aroması için lezzet arttırıcı, boğaz iltihabı gibi durumlarda şifa kaynağı, temizlik hammaddesi olması yanında  bazı şurup, şerbet ve tentürler için hammaddedir.

Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi kapsamında ele alınan konuşmaları size özetlemeye çalıştım. Sirke konusunda kısa bir kurumum bilgisi veriyoruz. Daha sonraki başlıkta sirkede ki kef ve son süzüm işlemlerinden bahsedeceğiz.

Bilgileri veren kıymetli katılımcılara teşekkür ederiz.  

Sirke pratikleri

1- Şehir suyu kullanmayın klor olduğu için pınar suyu iyi olur, özellikle oluşumu anında muhakkak cam kavanoz olmalıdır.

2- Elma çürük olmasın varsa o kısmı alın,

3- En önemlisi çekirdeğini asla kullanmayın elmada siyanur yapar,

4- Köy elması olsun diğerlerinin dış kabukta mum var sirke kabul etmeyecektir,

5- Sirke kurarken 2 tatlı kaşığı bal koyun,

6- Yarım çay bardağı da yapılmış sirke suyu yada sirke anası koyabilirsiniz.

7- Kavanozun üzerine koyduğunuz tülbentin her zaman aynı yönünü kapatmalısınız. Çünkü üst kısımda biriken larvalar, tülbenti çevirip koyduğunuzda sirkenin içine düşer ve sinekler oluşur.

8- Şişenin ağzına 4 kat tülbent ile kapatılırsa sinek oluşmaz,

9- Sağlıklı bir şekilde çalışan sirke bakterisinin ana oluşumu ortamın ısısına oksijen durumuna göre 40 ila 60 gün arası değişir.

Sirke anası- kef ilişkisi ve son süzüm

Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir. Sirkenin ilk fermantasyonunda oluşur. Yani bunun temizliği yapılmazsa küfe döner ama temizlendiği takdirde sakıncası yoktur.

Bir tahta kaşık yardımı ile temizlenebilir. Yararlı bakterileri beslemek için bu noktada sirkeye ilave bir adet elma eklenebilir.

Sirke anası saydamdır, elinizde kayar ve dağılmaz parlaktır. Kef dokunduğunuzda dağılır hemen... Kefde parmağınızla dokunduğunuzda parmağınız sirkenin içine girer geri çektiğinizde parmağınıza yapışır, ovarsanız yağ gibidir. Sirkenin kefli bölgesinin suyun sıcaklığı fazladır . aşağısına göre orda çalışma olduğu için... 

Sirkeniz olduğunda dolunay olduğunda dolunayda bırakırsanız lezzeti daha çok olur.

Genel olarak 12 haftanın beklenmesi taraftarıyım ama siz alkolün tamamen bittiğinden eminseniz o zaman süzebilirsiniz. Ama 12 hafta olduğunda hala çökmüyorsa sirke anası sirkeyi yiyip bitirmeden süzmek şart oluyor.

Normalde meyveler dibe çökünce sürmüyoruz ama kefle baş edemiyorsanız temiz kurulanmış bir kaba süzüp (çift katlı tülbent ile ) süzdükten sonra içine 1 bardak ev sirkesi ilave edin. Ağzını tülbentle kapatıp boğazından lastikleyin. Sirke anasının oluşmasını bekleyin

Meyve oranı yetersiz olmuş olabilir o yüzden kef olur. Meyveler kavanozu 2-3 parmak geçmelidir .

Meyveler doğal olmadığı için kef olur. Yada içine koyduğunuz bal ve ya pekmez doğal olmadığında kef olur. 

Kavanozu muhafaza ettiğiniz yerin ısısı düşüktür Oda sıcaklığı 24 ile 32 arası olmalıdır. 

Birde ilk aşamada meyvedeki şekerin alkole dönüşmesi sırasında fazla alkol kaybı oluşursa buda kef yapar. Bu yüzden karıştırma da çok olmamalıdır. Hatta mümkünse biz pudrasız eldivenle kapatıyoruz  ilk aşamada. Böylelikle alkol kaybı çok olmuyor. oksijen girişi az olduğundan  şekeri alkole çeviren mayalar işlerini daha düzgün  yapıyor. Bu durumda kef olma ihtimalini ortadan kaldırır. Meyveler dibe çöktükten sonra eldiveni çıkarıp ağzını tülbentle kapatırsanız 2. aşamada alkol asetik aside dönüşür. Sirke oluşumu  tamamlanır, şişelemeye hazır vaziyete gelir.

Sirke hakkında daha detaylı bilgiyi BeslerSifa.com'dan okuyabilirsiniz.

ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR ?

Tarif 5 kg lik kavanoz içindir 

🍎Elmalar yıkanır, bir gece veya en az 5 saat kadar kuruması beklenir. Ne kadar çok beklerseniz meyvenin üzerinde o kadar doğal sirke bakterileri oluşur. 

🍎Elmalar çekirdekleri çıkartılıp küçük parçalara bölünür veya rondodan geçirilir.

🍎Elmalar kavanozun en az yarısı kadar olmalı. Kavanozun ağzı kapak ile kapatılıp bir gece de bu şekilde beklenebilir. Fermantasyonun hızlı başlaması için. 

🍎Daha sonra 2 yemek kaşığı bal veya nöbet şekeri (kaya şekeri) ilave edilir.

🍎Kavanozun kalın kısmına gelinceye dek yani 4 parmak boşluk kalacak şekilde içme suyu, arıtıcı, hazır su, kaynak veya yayla suyu ile doldurun.

🍎Ağzını tülbent ile kapatın.

Meyveler dibe çökene kadar hergün bir kaç kez karıştırın 

🍎Meyveler dibe çöktükten sonra karıştırmayı bırakıp karanlık bir yere koyup ana yapması beklenir. 

🍎Anada oluşup dibe çöktükten sonra süzüp kullanılabilir. 

Tahmini olarak 2 ile 4 ay bir zaman alır oluşumunu tamamlaması,

2 buçuk 3 aydan sonra ana düşmemişse karbonat testinden geçerse kullanılabilir.

Ağzı dar şişelerde süresiz kullanılır...

Şifalar daim olsun.





Yorum Gönder

1 Yorumlar

Yorumunuz İçin Teşekkürler..