Geçmişte yaşadığımız deneyimler bize, doğanın bizlere sunduğu nimetleri korumanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Bu bilinçle, gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için çabalıyoruz.
İklim değişikliği ve çölleşme gibi büyük sorunlar karşısında mücadele etmek için bir araya gelmek, ortak sorumluluğumuzdur. Ormanlarımızı korumak ve çevremizi temiz tutmak, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmanın anahtarıdır. Bu bülten, bizim için doğaya olan sevgimizi ve bağlılığımızı yansıtıyor. Yeşil orman okulumuzda edindiğimiz bilgiler ve deneyimlerle, doğayla daha uyumlu bir yaşam sürme yolunda adımlar atıyoruz. Sizleri, doğanın güzelliklerini keşfetmeye ve gelecek için umut dolu adımlar atmaya davet ediyoruz.
1- T.C. İklim Değişikliği Başkanlığı taradından, 2030 iklim hedefleri ulaşmak amacıyla hazırlanan “İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı 2024-2030” ve “İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı 2024-2030” yayınlandı.
https://iklim.gov.tr/eylem-planlari-i-19
2- 7 ülkeden oluşan blokta doğayı daha iyi korumaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik büyük bir AB planı Pazartesi günü süresiz olarak ertelenirken, bu durum kıtayı kasıp kavuran çiftçi protestolarının politika üzerinde nasıl derin bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
https://tinyurl.com/4vytc4ma
3- İklim krizi ve doğal afetlere dirençli, sürdürülebilir kentler oluşturmada belediyelerin önemli rol oynadığını belirten WWF-Türkiye, 31 Mart yerel seçimi kazanacak adayları “iklim dostu kent” kavramını tam anlamıyla hayata geçirmeye davet ediyor.
https://tinyurl.com/bddvp6da
4- Permakültür ve sürdürülebilir enerji konulu videonun özeti: Tarım sektöründe sürdürülebilirlik sorunları, doğal kaynakların alternatifleri, kenevirin endüstriyel ve tıbbi kullanımı, yeşil teknoloji ve organik üretim gibi konular ele alınmıştır. Atık yağların geri dönüşümü, nanoteknoloji, yeşil kimya ve su döngüsü gibi konular da vurgulanmıştır. Uluslararası projeler ve vakıflar aracılığıyla sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.
İzle: https://www.youtube.com/watch?v=gIDNzpr1JMI
5- Ticaret politikaları küresel gıda fiyat istikrarı için risk oluşturabilir. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana gıda ticaretindeki kısıtlamalar arttı. 11 Mart itibarıyla 16 ülkede 23 gıda ihracatı yasağı, 8 ülkede ise 15 ihracat sınırlayıcı tedbir uygulandı. Yani gıda milliyetçiliği artıyor.
Dosya: https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/food-security-update?cid=ECR_TT_worldbank_EN_EXT
6- Ekoköy Evi evsahipliğinde Güdül Tahtacıörencik'de Tohum Takas Etkinliği yaptık. Etkinlikte İstanbul kekiği, melisa, aynısafa ve mısır gibi ata tohumlar paylaşıldı.
7- Ekoköy Evi işbirliğinde Mamak Bel. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ev sahipliğinde ile Belediye'ni ilk Tohum Takas Etkinliğini yaptık. Etkinliğe katılan 20 kadar katılımcının ne güzel gayretleri ve hikayeleri vardı.
8- Gıdamız Geleceğimiz (https://gidamizgelecegimiz.org/) çalışmalarının içinde yer almış olan bizler de bu ortak metinler için kolaylaştırıcılık ve editörlük yaptı. 🍅 Gıda krizlerinin yaşandığı ve daha fazlası için risklerin bulunduğu bu dönemde, bu kolektif metnin çözümlere yönelik çeşitli çalışmalar için yol gösterici olacağına inanıyor.
https://gidamizgelecegimiz.org/kolektif-cagrilarimiz/
9- Bu baharda tohum için şu belgeseli izlemeyi unutmayın; https://youtu.be/Cu9uXW5Kvuk?si=LFB_5lDbCXS0L3Vy
10- Türkiye “kişi başına doktor” sayısında sonuncu OECD’nin 2021 verilerine göre Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşüyor. OECD ortalaması ise 3,7 doktor. Kişi başına düşen doktor sayısında Türkiye OECD üyeleri arasında son sırada bulunuyor. Yunanistan bin kişiye düşen 6,3 doktor ile OECD üyeleri arasında en iyi durumda. Ardından Portekiz (5,6), Avusturya (5,4) ve Norveç (5,2) geliyor. Türkiye bu değer ile Avrupa’da kişi başına doktor sayısında en kötü ülke. Türkiye’den sonra en düşük oran 3 doktor ile Lüksemburg’da. Buna göre Almanya’da kişi başına düşen doktor Türkiye’nin iki katından fazla oluyor. Birleşik Krallık ve Fransa’da ise bin kişiye 3,2 doktor düşüyor.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..