Orman Bakanlığı'nın 1969 yılında kurulması ile 3 Eylül 1969 yılında Ağaçlandırma Ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü(AGM) kurulmuştur. TODAİE tarafından 1963 yılında yayınlanan Merkezî Hükümet Teşkilâtı Araştırma Projesi Raporu (MEHTAP), sonucunda yeniden yapılanma oluşmuştur. Bu çerçevede yılda asgari 200 bin hektarlık arazi çalışması yapılması hedeflenmiştir.
|
AGM 1969 yılında kurulup 13 yıllık çalışmadan sonra 1982 yılında mülga olmuştur. Çölleşen Türkiye Ve Ağaçlandırma Paneli 1984 yılında yapılmış ve 20.2 milyon hektar orman alanımız varlığı ve Türkiye'nin 25.4 milyon hektar orman alanı olması lazım geldiği hedefi ortaya konulmuştur. Böylece yıllık 300 bin hektarlık ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışması yapılması gerektiği hedefi ortaya konulmuştur. Bu hedefe binaen AGM nin tekrar kurulması gerektiği ortaya konulmuştur. Nihayet 1992’de AGM tekrar kurulmuştur.
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, 1969 yılında kurulmuş ve 2011 yılında kapatılana kadar ormancılığa birçok alanda önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmalarını beş ana başlıkta toplamak mümkündür:
- Avan Projeleriyle: Türkiye’nin ilk havza tabanlı etüt ve envanter çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Mikro havza düzeyinde çok ayrıntılı analiz edilen 650 den fazla çalışmayı arşivlerden incelenebilir.
- Ağaçlandırma Proje Kültürünün Geliştirilmesi: Ormancılıkta özellikle ağaçlandırma projelerinin planlama ve uygulama süreçleri geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır. Bu proje disiplini ormancılığın diğer kollarına da yansımıştır. Ağaçlandırma projesi özel ağaçlandırma gibi yeni proje anlayışlarını da ortaya çıkarmıştır.
- Ağaçlandırma Bilimi ve Teknolojisinin Geliştirilmesi: Ağaçlandırmanın bilimsel temelleri, sektörel yapısı, teknikleri ve teknolojileri ilerletilmiştir. Orman fakültelerindeki akademisyenlerin bilgi birikimini sahaya yansıtma fırsatı bulmuştur. Akademisyenlerin ağaçlandırma projelerinde danışmanlığı hala devam etmektedir.
- Fidanlık Birimleri ve Teşkilatının Kurulması: Fidan üretimi ve temini için gerekli olan birimler ve organizasyonlar yapılandırılmıştır. Bu organizasyon ve kurumsal yapı hala OGM bünyesinde görülebilir.
- Havza Rehabilitasyon Projeleri: Havza rehabilitasyonunda devrim niteliğinde projeler hayata geçirilmiştir. Doğu Anadolu Su Havzaları Su Havzaları Rehabilitayon Projesi 2000 li yıllardan önce ve Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyonp Projesi 2011 den önce bu konuda çok önemli örneklerdendir.
Yeni avan projeleri, iklim değişikliğine uyumlu agroekolojiyi önemseyen ağaçlandırma biliminin geliştirilmesi, doğa tabanlı çözümlerle yutak alan tesis edilmesi, hem şehir ve hem kırsal karbon yutak alanlar için fidanlık tesis edilmesi ve yeni nesil havza rehabilitasyon projeleri ile devam ettirilmelidir. Bu kapsamlı çalışmalar, Türkiye’nin ormancılık alanındaki kalkınmasına öncülük etmiş ve önemli izler bırakmıştır.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..