1-İklim, çölleşme ve çevre gündemi
İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun. İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası, ibadethane gibi halka hizmet amaçlı binaların elektriğinin güneş enerjisinden sağlanmasının zorunlu olması için ortak bir kampanya başlattı.
2024’ün Kayıtlara Geçen En Sıcak Yıl Olduğu Doğrulandı; Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, geçen ay “en sıcak ikinci kasım” oldu ve ortalama yüzey hava sıcaklığı 14,10 derece ölçüldü. Bu, kasım ayı için 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerine karşılık geldi. Ocak-Kasım 2024 küresel ortalama sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,72 derece üzerine çıktı. Bu değer, 2024’ün 2023’teki aynı dönemden 0,14 derece daha sıcak olduğunu ortaya koydu. Böylece 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağı öngörüsü kesinleşmiş oldu.
Yeni bir araştırma Antarktika Yarımadası’nın “çarpıcı bir hızda” yeşillendiğini ortaya koydu. Uydu görüntülerinden yararlanarak yarımadadaki bitki örtüsünün 1986-2021 arasında geçirdiği değişimi analiz eden bilim insanları, Antarktika Yarımadası’nın küresel ortalamadan beş kat daha hızlı ısındığını tespit etti.
Gönüllü karbon piyasalarını düzenleyecek kuralların standartlaştırılması, uzun süredir tartışma konusuydu. İklim Zirvesi’nde nihayet anlaşmaya varıldı ve Birleşmiş Milletler destekli gönüllü karbon piyasalarının oluşturulması için önemli bir adım atıldı. Önümüzdeki dönemde, bu piyasalara dair süregelen sorunları çözmek mümkün olacak. Böylelikle, gönüllü karbon piyasalarının genişlemesinin önündeki temel engellerden biri olan güvenilirlik sorunu da aşılabilir. Dünya Bankası’na göre etkin işleyen gönüllü piyasalar, seragazı azaltım maliyetlerini 250 milyar dolar düşürebilir.
Germanwatch’un her yıl hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi COP29 yayımlandı. Endekste Türkiye, 64 ülke arasında 53. sırada yer alırken en üst sırada ise Danimarka bulunuyor.
2-Doğal kaynaklar, ormanlar, ekosistem, biyoçeşitlilik;
Çin, dünyanın en büyük tünel kazma makinesini kullanarak, dünyanın en büyük sualtı tünelini inşa ediyor. 17 metre çapında 500 kalıbın kullanıldığı yapı, toplam 6 şeritli gidiş-geliş bir araç yolu içeriyor. 2025’in sonunda tamamlanacak tünel 9 kilometre uzunluğunda olacak.
Bu içerik, çevresel sorunları, sürdürülebilirliği ve doğanın korunmasını ele alan filmler, diziler, belgeseller ve biyografilerden oluşan kapsamlı bir liste sunmaktadır. Listede, iklim değişikliği, çevre kirliliği, doğal kaynakların tükenişi, hayvan hakları ve insan-doğa ilişkisi gibi konuları işleyen eserler yer alıyor. Wall-E, Avatar ve The Day After Tomorrow gibi filmlerden, Our Planet ve An Inconvenient Truth gibi belgesellere kadar, çevre bilincini artırmayı amaçlayan bu yapımlar, insanlığın çevreye etkilerini ve bu sorunlara yönelik mücadeleleri anlatıyor. Ayrıca, gerçek yaşam öykülerine dayanan biyografiler, bireysel çabaların çevresel değişim üzerindeki etkisini vurguluyor. Daha çok içerik...
Türkiye Ormancılığında Korunan Alanlar adlı kitap, korunan alanların biyolojik önemine dikkat çekmektedir. Bu alanlar, türlerin gen havuzlarının çeşitlendiği ve evrimsel süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Örneğin, ardıç ağacı ve ardıç kuşu gibi türler birlikte evrimleşmektedir. İnsan da bu sürecin bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Ancak insanın bu süreci kendi bakış açısına göre yönlendirmesi tartışmaya açıktır. Türkiye’de korunan alanlarla ilgili ilk adım, 1937 yılında 3116 Sayılı Yasa ile atılmıştır. Geçen 87 yıl içinde önemli bir birikim sağlanmış olsa da son yıllarda bu konuda çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu kitap, bu süreçleri değerlendirerek geleceğe yönelik bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Kitap, yedi bölümden oluşmakta ve 16 uzman yazar tarafından hazırlanmıştır. Bölümler, koruma biyolojisi, korunan alan politikaları, planlama, uluslararası yaklaşımlar, ağaç ıslahı, muhafaza ormanları ve sorunlara yönelik öneriler gibi konuları kapsamaktadır. Kitap
3-Ekoköy Evi Gündemi;
Toprağın gücü, iklim değişikliğiyle mücadelede göz ardı edilemez bir öneme sahiptir. "Kiss the Ground" belgeseli, toprak sağlığının karbon tutma, su kaynaklarını koruma ve ekosistemleri iyileştirme üzerindeki etkisini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Bilim insanları ve aktivistlerin rehberliğinde, modern tarım uygulamalarının toprağa verdiği zarar ve bu durumun iklim değişikliğine katkıları ele alınıyor. Belgesel, toprağın doğru yönetimiyle hem iklim krizini yavaşlatmanın hem de doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde kullanmanın mümkün olduğunu güçlü bir şekilde vurguluyor. Bu belgeseli izlemek için;
Kariyer planlaması yaparken en kritik adımlardan biri, kendinize uygun mesleği seçmektir. Bu süreçte doğru bilgiye erişmek ve meslekleri detaylı bir şekilde tanımak, geleceğiniz için vereceğiniz kararlarda sizi bir adım öne taşır. İşte bu noktada "Meslek Bilgi Kitapçıkları" devreye giriyor.
4-Yapay Zeka Gündemi ve Medya;
Trump, CNBC'ye verdiği röportajda, kripto para birimleriyle ilgili politikalarına dair değerlendirmede bulundu. Beyaz Saray'daki görevine 20 Ocak'ta resmen başlayacak Trump, "Kripto ile harika bir şey yapacağız çünkü sadece Çin değil, başka ülkelerin de bunu benimsemesini istemiyoruz, biz lider olmak istiyoruz." dedi. Trump, ABD'nin yapay zekada da çok ileride olacağını dile getirerek, bu alandaki ihtiyaçları karşılamak için büyük miktarda elektrik üretmeleri gerektiğini kaydetti.
Memurlara finansal okuryazarlık zorunluluğu geliyor. Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yaptığı işbirliği sonucu 4,3 milyon memur "finansal okuryazarlık" eğitimi alacak. Bu kapsamda SPK koordinatör kurum olarak görevlendirilirken bireylerin finansal farkındalıklarını artırmak, karmaşık hale gelen finansal hizmet ve ürünleri optimal şekilde kullanmalarını sağlamak, finansal piyasaların sağlıklı ve istikrarlı ilerlemesini teminat altına almak amacıyla Finansal Okuryazarlık Platformu (https://finansalokuryazarlik.
25 milyon kullanıcıyı geride bırakan Twitter’ın en yakın rakibi Bluesky, “Trending Topic” işlevine kavuştu.
16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada yeni bir sosyal medya okur yazarlığı bilincine ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Bu noktada, 16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir. Düzenlemenin temelinde ilk olarak internet servis sağlayıcılarının, sosyal ağ platformlarının sorumluluklarını ve denetimini arttırmak olacak” ifadelerini kullandı. Aile, Adalet ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarını yaptıklarını belirten Uraloğlu, “Yüce Meclisimizden gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. İnanıyorum ki hep birlikte hareket ederek bu tehlikeyle başa çıkabilir çocuklarımıza ve gençlerimize daha güvenli bir gelecek sunabiliriz” dedi.
|
- İnstagram vitrininden yada
- Trendyol mağaza'mız yada
- Hepsiburada Mağaza'mızdan temin edebilirsiniz.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..