İklim değişikliği sebebiyle gelecekte çocuklarımız açık hava eğitim ortamlarında kalabilecek mi?

Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’ne (UNEP) göre, Akdeniz bölgesi dünya ortalamasından %20 daha hızlı ısınıyor. İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olayları Akdeniz ülkelerindeki tarımsal üretimi düşürüyor. Bölgenin iklim krizi karşısındaki hassasiyetine dikkat çeken uzmanlar, tüm dünyada çocukların Açıkhava ortamlarına erişiminin azalacağınnı belirtiyor.

İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarının Akdeniz ülkelerindeki açıkhavada kalma biçimini ve süresini tehdit ediyor.

AA’da yer alan habere göre, U.S. News & World Report dergisi tarafından üst üste yedi yıl boyunca en sağlıklı diyet seçilen Akdeniz diyeti, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdi. Ancak Akdeniz bölgesinin iklim krizi karşısında en hassas bölgelerden biri olması Akdeniz diyetinin bileşenleri üzerinde baskı unsuru oluşturuyor.

Akdeniz Bölgesi Ortalamadan %20 Daha Hızlı Isınıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’ne (UNEP) göre Akdeniz bölgesi dünya ortalamasından %20 daha hızlı ısınıyor. Bölgenin su ihtiyacının 2050’de en az iki katına çıkacağı, 2100 yılına kadar 1,8 ila 3,5 derece arasında sıcaklık artışı yaşanacağı, 2 derecelik bir artışta yağışların %10-15 oranında düşeceği öngörülüyor. Bu durum açıkhavaya erişimin, D vitaminni alımınnı ve açık havada kalabilme süresinin azalacağını belirtiyor.

Dışarıda Geçirilecek Gün Sayısı Düşüyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyenlerinin yaptığı araştırmaya göre Akdeniz ülkelerinde dışarıda geçirilecek gün sayısı düşüyor.

Çalışmaya göre 2100 yılına gelindiğinde Portekiz’de iklim değişikliğinin şiddetlendiği kötü senaryoda dışarıda geçirilecek gün sayısında 33, iyi senaryoda yedi gün kayıp yaşanırken Yunanistan’da kötü senaryoda 30, iyi senaryoda ise 24 gün düşüş öngörülüyor.

İspanya’da kötü senaryoda 13, iyi senaryoda üç gün, Fas’ta kötü senaryoda 37, iyi senaryoda 17 gün, Hırvatistan’da kötü senaryoda 22, iyi senaryoda ise üç gün düşüş olacağı tahmin ediliyor. İtalya’da kötü senaryoda yedi gün düşüş beklenirken iyi senaryoda şimdiye göre bir değişim yaşanmayacağı düşünülüyor.

Kuraklık ve Erozyon Tehdidi

İtalya Padova Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan “İklim değişikliğinin İtalya’daki Akdeniz diyetine etkileri” adlı çalışmaya göre iklim değişikliğinin bölgede kuraklık ve erozyona yol açacağı ve bunun sonucunda, Akdeniz havzasında tarımsal sulama ihtiyacının %4 ila %18 artacağı tahmin ediliyor.

Bölgedeki su kıtlığının %28 ila %48 artacağı, küresel ısınmanın şiddetlenmesiyle birlikte nehir akışlarını etkileyen hidrolik kuraklıkların daha sık yaşanacağı, özellikle küresel ısınmanın 3 dereceye ulaşması halinde Akdeniz’deki bazı bölgelerdeki kuraklığın iki katına çıkabileceği öngörülüyor.

 “İklim Değişiyor, Yaz Ayları Çok Sıcak”

İtalyan’ın güneyindeki Sardinya bölgesinde yaşayan Gıda Antropoloğu Alessandra Guigoni, yaşadığı bölgede insanların uzun yürüyüşler yapmayı ve birlikte vakit geçirmeyi sevdiğini, bu aktivitelerin yapılabilmesi için ise hava koşullarının önemli bir faktör olduğunu anlattı. Guigoni, “Ancak bildiğiniz gibi iklim değişiyor, yaz ayları çok sıcak oluyor. Onun yerine mayıs ve eylül ayları, dışarıdaki aktiviteler için daha uygun hale geldi” dedi.

Değişen iklimin bölgedeki alışkanlıkları da zorunlu olarak değiştirdiğini belirten Guigoni, “İklim değişikliği nedeniyle bir gerileme olsa da tarım İtalya’da hâlâ önemli ancak ürünler çok pahalıya mal oluyor. Bazen sebze ve meyveler etten daha pahalı olabiliyor. Örneğin taze incir. Geçen yaz pazarlarda, bir tane incir 1 euro’ydu. Marketten değil yerel üreticiden almak istesek bu sefer araçla 40 dakikalık yol gitmemiz gerekecek. Bu sebeplerden dolayı bazen insanlar daha az meyve veya sebze tüketiyor. Dahası zeytin her geçen gün giderek daha da pahalılaşıyor. İklim değişikliğinin bunda etkisi olabilir çünkü son iki yılda üretim çok düşüktü. Bu sebeple insanlar başka yağlara yöneliyor” şeklinde konuştu. Okul bahçelerinde ve her yerde tarımsal üretimi savunmalıyız.

“Gölge önemli hale geldi”

Doğrudan güneşli ortamlar yerine gölgelik alanlarda Açıkhava eğitim ortamlarının önemi daha önemli hale geldi. Açıkhava eğitim ortamları, açık hava sınıfı, okul bahçe peyzajı gibi kavramların daha çok konuşulacağı bir dönemdeyiz.

Çocukların daha temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede eğitim alma hakkını savunmak için okul ekosisteminin en önemli parçası olan okul bahçelerinin gelişimine önem vermeliyiz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar